středa 12. dubna 2017

Podzimní Velikonoce - speciální čarodějnický díl


     Tropický cyklón Debbie se nám tady na jihu vyhnul až tak, že skoro nezapršelo, a my měli poslední dva týdny fakt krásný počasí. Popravdě jsem o cyklónu až do poslední chvíle ani nevěděla, dokud se mě mamka přes email nezeptala, jestli jsme ok. Takže ano, jsme ok a přejeme těm, co jsou na severním ostrově a taky těm v Austrálii, ať se vše vrátí do původního stavu co nejdříve! (A nám všem přeju, ať nás ten blížící se cyklón Cook jen tak lízne).

      Co se toho počasí týče, je to tak trochu na hlavu. Je duben a přichází podzim? Velikonoce, svátky jara, jsou na spadnutí a tady se všechno barví do červeno-žluta. Kam půjde Viky pro vrbový proutky, abych mu neuschla, to teda nevim. A taky hory už jsou od včerejška pocukrovaný, i když to zrovna není něco, co by u nás na jaře bylo neobvyklý. Pamatuju dva roky zpátky byl na Velikonoce v Harrachově nejlepší powder day sezóny.

        A co každoroční detox, mám vůbec dělat jarní očistu? A co dám do nádivky místo kopřiv?

      Nahlas se teď směju představě, že by tady Viky chodil od jedněch dveří ke druhým, šlehal by holky pomlázkou a dožadoval se malovaných vajíček a pánáků :-D. Kámoši z Polska tuhle naši tradici nemůžou rozdejchat doteď (v jejich očích je to jako zmlátit ženskou a dostat za to od ní chlast a čokoládky, haha). Kolik dní by asi trvalo, než by nás vyhostili odsud, co? :)

     Ať už berete Velikonoce jako svátky jara, svátek alkoholu, nebo jako jeden z nejvýznamějších křesťanských svátků, tady je to opět vzhůru nohama, neboli hlavou dolů. I když ne úplně všechno. Tak například kuřátka, jehňátka a narcisky tady frčí taky. Co mě ale baví nejvíc je čokoládový kiwi, zélandský miláček. 

     Pojďme se na ty kiwácký Velikonoce podívat trochu blíž, i když chápu, že to pro někoho, kdo zná britský pojetí Velikonoc, nebude žádný wowzer (Zdravím Klárku!). Já to znám jen z hodin angličtiny na gymplu, a to už je vááážně dávno, takže opáčko neuškodí. Je tu ale přeci jen jeden strastiplný zvrat, o kterým ve škole nepadla ani zmínka! O co jde se dozvíte už za malou chvilku.

"Zajíc pohunek, táhne se s nákladem vajec - moje představa"
     Dala jsem řeč s pár místníma a taky trochu pogůglila. Vypadá to, že moderní Novozélanďani využívají z obou stran prodloužený Velikonoční víkend k rodinným výletům a setkávání se s přáteli, nebo nakupování. Když se pak v pondělí vrátí z výletu mimo město, jdou hledat schovaný vejce po zahradě (Easter egg hunt). Vejce vařený, malovaný, čokoládový, plastový, plastový plněný čokoládou, plastový plnený bonbónama, marcipánový, dřevěný, zlatý, stříbrný a to už si vymejšlim. Čím víc vajec najdeš, tím líp. Vejce tam klade Velikonoční zajíček (Easter Bunny/Easter Hare). Ten má údajně podobnou úlohu jako Santa Claus.

      A teď to přijde!
      Slabší povahy a milovníci zajíčků přestaňte číst. Teď!

"Vačice"
     Kolem roku 1830 sem osadníci na svých lodích cíleně i omylem přivezli zajíce, králíky, krysy, vačice, kuny a podobná malá zvířátka. To si ze zemáku ještě pamatuju. Tahle zvířátka se tu od té doby množí a množí, bez toho, aniž by na ně v potravním řetězci přirozeně někdo číhal. Zajíců je tady opravdu kvadriprdelión a v našem kempu u řeky nebyl metr čtvereční bez zaječího bobku. Tihle zajíci, věřte nebo ne, způsobují ničivou erozi a kudy se proběhnou, tam nic neroste. Kuny a vačice zas večeří bezbranné a nemotorné ptáky kiwi, no a krysy, ty jsou fuj všude stejně. A tak se pár lidí z Alexandry, z centrálního Otaga (jižní ostrov je rozdělen na několik distriktů, Otago je ten náš s Wanakou; městečko Alexandra leží cca 80km od Wanaky), dalo dohromady a vymyslelo konečné řešení zaječí otázky.

Easter Bunny Hunt, lov Velikonočního zajíčka, pořádáný v centrálním Otagu každoročně už 25 let, má jediný cíl - zabít na Velký pátek co nejvíc zajíců! Velikonoční lov pořádá Lions Club z Alexandry, členové se rozdělí do týmů (s názvy jako Happy Hoppers nebo Overkill) a přidělí se jim určitý kus půdy, na kterém můžou střílet. Cílem nejsou jen zajíci, ale veškerá škodná v revíru. Na tohle zajícokrveprolití mají přesně 24 hodin, na Bílou sobotu sčítají zaječí oběti a vyhlášují vítěze (loni bylo celkové skóre 18027 ks od všech týmů dohromady OMG). Vše se musí odehrát do neděle, kdy se pomalu vrací rodinky s dětmi. Krvavé stopy se zahladí a tam kde předchozí den stál lovec s bambitkou, tam je teď košík plný dobrot (popravdě teď už přehánim).


Ochránci přírody a aktivisti si ještě před pár lety trhaly vlasy na hlavě hrůzou a snažili se akci zastavit. Když jim ale bylo vysvětleno a názorně ukázáno, že tohle je jediná možnost jak zastavit masivní ničení půdy, a hlavně způsob jak zachránit ohrožený druh - ptáka kiwi, změnili názor a stáhli se.

     Přínáším nezávislé novozélandské Velikonoční zpravodajství z jižního ostrova. To je celý! A pokud vám to přišlo málo strašidelný a málo čarodějnický, tady se podívejte na internetovou sbírku nejšílenějších Velikonočních zajíčků!




     Už se nedivím, že je chtějí všechny vystřílet! Uf, to se mi ale ulevilo! Vám taky, žejo?

     Na závěr a na uklidněnou - kiwáček ptáček absolutní slaďouš:


PS: Jakou Viky nakonec upletl pomlázku zveřejním hned jak mě s ní sešlehá.










Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment! :)