sobota 11. března 2017

Je potřeba koupit domov

     Rebecca má barák v Somerfieldu, jižní části Christchurch a poskytuje bydlení své chůvě Nicole, jejímu boyfrendovi Louis (vyskloňujte si to sami), a frantíkovi Cibu (tak se představil, má někdo nápad, jak by se to mohlo psát?). První co mě u Rebeccy trefilo do nosu byla vůně olejíčků a obraz nad krbem, který jakoby říkal: “ano, vydali jste se na dobrou cestu”. Stál na něm citát z Alchymisty:  “Once you make a decision, the Universe conspires to make it happen.”
                     


"Viky googlí bydlení...
co to má na noze panebožeee?"
     Rebecca má dvě slepice a fajnovou zahrádku s teráskou, na který naštěstí nebudeme spát. Máme vlastní ložnici s výhledem na hrušky a přilehlou ulici. Na tý terase akorát strávíme dva dny googlováním vysněnýho autíčka. Jasně, náš nový domov je obytná kára. Prvotní nabídky se pohybují okolo 4000$, jsou to buď auta moc starý, nebo moc ojetý, nebo obojí. Náš strop je 2500$, aby nám ještě zbylo pár peněz na přežití a třeba i první nájem ve Wanace. Věci se dějí velice rychle a prohlížíme první z nich. Nechci. Nechci, díky. Jsme taky ve spojení s Vandou, Vikyho kamarádkou, a jejím boyfrendem Crissem, a Crissovým kámošem Rossem. Ještě jsme se ani neviděli a přes telefon nám Ross s Crissem dohazují kontakty na lidi, co se auta chtějí před odletem domů zbavit. To mám při výběru auta taky na mysli, abychom ho nekoupili za majlant a za rok byl problém se ho zbavit. Naše podmínky jsou ale skromný: musí to být van s vykuchaným vnitřkem upraveným na spaní a úložným prostorem. Těch je tady fakt nespočet.

     Tak tedy píšeme si na papír pro a proti tabulku, ceny, kilometráž a roky výroby a velice rychle škrtáme nehodící se. Po celým dni, co si lámem hlavu a stále si nemůžeme vybrat, odkládáme hledání na druhý den. Vyrážíme do města, mrknout se na pozůstatky po zemětřesení z roku 2011, na nový nákupní centrum Re-start vystavěný z kontejnerů lodní dopravy a do botanický zahrady, která je pojata jako velikánskej park (cca 6x tyršáky, možná víc) s různýma druhama stromů a růžovou zahradou. Svět je tak maličkej, kamarádka Nadia (Němka, se kterou jsem se poznala v Kanadě) mi píše, že v tý růžový zahradě před lety pracovala J.
"Och, ta je pro mne?"

     Hned ráno dostáváme zprávu od Crisse, že pro nás možná má auto. Dává nám kontakt na člověka jménem Mike. Mike nakupuje levný auta a levně je prodává, trochu je pošteluje a garantuje, že nejsou kradený. Je v byznysu deset let, tak bychom se snad neměli čeho bát. Nabídka je jedna z těch co se neodmítá, Toyota Estima, přetvořená na campervan včetně matrace, polštářů, sklápěcího stolku, nádobím, atd. a to vše za 3000$! Mike si pro nás přijede kolem oběda a jdeme se na Toyotku podívat. Následně i projet. A sakra, první řízení vlevo. Besky, koukej se vpravo, nejdřív vpravo! Viky to řízení totiž zazdil tím, že těsně před odletem zjistil, že má propadlej řidičák a nechal si ho za pětikilo udělat. Bohužel expres řidičák nebyl tak expres a odletěli jsme bez něho, musí nám ho rodičové poslat. Nicméně kára je naše, takže Alberte, do klubu!

     Naštěstí do klubu řídí Nicola, takže protentokrát jsem řízení nalevo ušetřena. Jedeme všichni do místního baru, kde pracuje Louis, na kulečník a šipky. Dnes večer je tam prý karaoke. Je to přesně to místo kde chci bejt. Poloprázdnej kulečníkovej bar, kde místní pracující lidé zpívají jako suprstar a na chvíli se tu zastavil čas. Dáváme s Rebeccou druhej drink a při třetím mi povídá, že mívá zvláštní sny. Hm, to mně jako lucidního snivce, docela zajímá. Prý se jí dva dny před naším příjezdem zdálo o holčině, co vypadala přesně jako já! A že když uviděla můj post, že sháníme střechu nad hlavou, hned mi napsala! To je skvělý, když člověk něco chce, celý Vesmír se vážně spojí, aby mu pomohl.

     Na druhý den ráno svoláváme komisi pro úklid auta a třídění věrmlí po předchozím majiteli. Je krásný slunečný den, je ten den, kdy je třeba dát se do pohybu, znovu se vydat na cestu. A tak přebalujeme věci, odkrýváme tajný úschovný prostory v autě a vše do nich pečlivě schováváme. Testujeme ležící mód s narvaným boardbagem a vypadá to, že se vejdem!
"Schovka pro zimní věci" 
"Poličky, šuplíčky a výklopný bar"

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment! :)