středa 15. března 2017

Koprovka pro Crisse a první lekce kiwácký angličtiny

    V pátek jsme ještě domyli nádobí a povyhazovali nepotřebný věci z auta a rozloučili se s Rebeccou, a slíbili si, že se ještě někdy někdě potkáme. Nyní nás čeká cesta za Vandou a Crissem. Takže, stavit se v bance, v armádě spásy pro Vikyho novej fešáckej slaměnej klobouk a posilnit se v Domino’s pětibabkovou sýrovou pizzou. No coco, na žádný hogo fogo obědy teď nemáme!

       Do Timaru jsme dorazili večer kolem půl osmý a ihned nás Criss s Vandou vzali na Tiki tour po Timaru. Cože je to ta Tiki tour? Tiki je takovej domorodej totem chlápka s vyplazeným jazykem a tour je projížďka po městě. Tiki tour asi novozélandská čumenda. Je tma, koukáme z auta, možná by bylo lepší jet ve dne. Ale i tak je to boží, jedeme se podívat na pláž, kde Criss avizuje (mé oblíbené slovo, stejně jako strastiplný - tímto zdravím Páťu) příchod místních minitučňáků. Hm, asi někde paří, protože se neukázal ani jeden. Anebo nás Criss tahá za fusekli.

"Zátiší šamana Neila s pidilampičkou"
      Našim příjezdem se rapidně mění počasí a zůstává hnusně až do našeho odjezdu. Vymýšlíme teda plán na propršený víkend. Venku je fakt kosa a myšlenka toho, že budem třeba měsíc bydlet v autě mi trochu hodně vrtá hlavou. Jedeme tedy do termálních pramenů u jezera Tekapo. Cestou se stavujeme ve městečku Fairlie na fantastických plněných slaných koláčích v Bakeshopu. Další zastávka je u místního bylinkáře a šamana Neila, kde na mě dýchne neuvěřitelná atmosféra. Neil prodává bylinky a tabletky z bylinek, taky rozumí numerologii a čte z karet (tímto zdravím maminku a její tarotové karty, které mě provází bezmála půl života, řešení bravíčko-trablí typu „láska, vztahy, něžnosti“ obzvlášť). Neil nám „věštil“ podle data narození a i když mi celou dobu předčítal jiný datum, stejně to bylo magický a hrozně jsme se nasmáli.


   Tekapo springs je kaskáda asi pěti bazénků nad sebou, přičemž bazének nahoře je vařící a ten spodní je studenej. Za pětadvacet dolarů na osobu se cachtáme asi dvě hodiny. Náhoda-nenáhoda potkáváme tam Crissovýho kámoše korejce, který v Timaru vlastní japonskou restauraci, kde dělaj sushi. Den předtím se o něm bavíme a spřádáme nad pívem plán, jak si otevřem na pláži food truck se sushi a já ho budu provozovat! Jasně, ty pivní plány, ale já v tom vidím jistý signály! Uvidíme, nechme Vesmír čarovat J.


    Stále prší a venku bys fakt ani Boba nevyhnal. Bob je Vandy roztomilej kocourek, kterej škrábe a kouše a škrábe a kouše a … mazlí se. Né, je to fakt miláček! A protože jsme slušní hosté, nabízíme své vařící služby k dispozici. Vikyho famózní chipotle (naše stará, ale pořád nepřekonaná závislost z juesej), věřte nevěřte – langoše (na který si Criss chtěl okamžitě dávat slaninu a divil se, že tam nepatří), a samozřejmě moji vyhlášenou koprovku (za toto veledílo vděčím kuchařskému umu mého tatínka, takže se zde napůl chlubím cizím peřím). Koprovka je přesně to jídlo, který buď miluješ, nebo nesnášíš. V mém případě je to láska života (až po Viktorovi samozřejmě) ale taky slouží jako jistý test pro všechny nečeské kamarády. Chichi. Moji koprovku ochutnal už Polák, Kanaďan a Australan a vždy byl navrácen vyblízaný talíř, takže schválně co na to řekne kiwák.

     Haha, oslí můstek, co na to řekne kiwák? Jen co se člověk naučí přízvuk americký, zvykne si na přízvuk kanadský, hned je tu challenge nová a to přízvuk novozélandský. V první řadě si ve svých sluchovodech přepněte i a e a v drtivé většině anglických slov tato písmenka zaměňujte. Vznikne vám tak nádherný „ig“, „bist“, „tin“, „iva“, a třeba můj oblíbený „big pig“. Překlad nejen pro anglicky nemluvící rodičové: „egg“, „best“, „ten“, „ever“, a „backpack“! V Kanadě jsem pracovala s novozélanďankou Katie a když po mě chtěla podat „pin“, koukala jsem chvíli, ale po pár týdnech už to šlo. Přišla jsem i na to, co je to chilly bin J (cooler; pro rodičové - lednička na pívo). Možná že zas Katie pochytila ten kanadskej přízvuk za dobu, co tam byla. Ale Criss je jinej kalibr! To je tak měkká angličtina, skoro až roztomilá, prostě the bist, bro!

     A co teda Criss řekl na tu koprovku? No jasně, že mu šmakovala J. Yum!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment! :)